Jauhemaalit

Käyttö- ja kiinnitystekniikat 


Jauhemaaleja käytetään yleisesti kahdella tavalla. Maalauksessa voidaan käyttää sähköstaattista eli ns. corona-pistoolia, joka suuntaa jauheeseen negatiivisen sähköpurkauksen. Jauhe suunnataan maadoitettuun kohteeseen mekaanisesti tai paineilmalla ja kiihdytetään maalattavaa kappaletta kohti voimakkaan elektrostaattisen purkauksen avulla. Valittavana on lukuisa joukko elektrostaattiseen maalaamiseen soveltuvia suuttimia. Käytettävän suuttimen tyyppi riippuu työstettävän kappaleen muodosta.

 

Maalaamisessa voidaan käyttää myös tribostaattista pistoolia. Jauhe varautuu positiivisesti hankautuessaan pistoolin piipun sisällä olevan putken seinämiä vasten. Varautuneet jauhepartikkelit tarttuvat maadoitettuun pintaan.
Tribo-pistoolissa käytettävät jauheet poikkeavat koostumukseltaan tavallisimmissa corona-pistooleissa käytettävistä jauheista. Kun jauhe on suihkutettu kappaleen pintaan, se sulatetaan ja polymeroidaan 140-200°C:en lämpötilassa.
Lämpötila riippuu maalin koostumuksesta ja maalatuista kappaleista. Silloittuessaan jauheen sisältämät polymeerit muodostavat esineen pintaan kovan kerroksen, joka sopii korkean suorituskykynsä ansiosta erinomaisesti käytettäväksi koristeluun ja suojaukseen monilla eri teollisuudenaloilla.